Aktuelne aktivnosti
etika.jpg

Specijalistička obuka „Etika za javne službenike”

Centar za bezbednosne studije, uz evropsku podršku, uspešno je realizovao poslednji ciklus specijalističke obuke „Etika za javne službenike”, 30. maja. Obuka je trajala četiri meseca, a stru . . . Opširnije...
Stručna grupa za etiku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Find us on Facebook

Kineski recept za odbranu Kosova

Vesti online, 12. oktobar 2012.

Evropska unija je kroz briselski izveštaj jasno poručila Srbiji da je priznanje Kosova sledeći uslov za priključenje EU, a Beograd jedino može da "tajvanizuje" ovo pitanje - ocenjuje u razgovoru za "Vesti" Aleksandar Fatić, direktor Centra za bezbednosne studije i jedan od najuvaženijih srpskih političkih analitičara

Kako tumačite zahtev Brisela o "poštovanju teritorijalnog integriteta Kosova"?

- Zahtev Brisela je jednostavan: faktički se očekuje prihvatanje Kosova kao de fakto nezavisne države kao sledeći uslov za bilo kakav dalji napredak u evropskim integracijama. Reč je o istoj politici koja je u vreme prethodne vlade formulisana kao "dobrosusedski odnosi". Za Srbiju je to vrlo obeshrabrujuća vest. 
 
Koliko je naivno poverovati da je reč o "pogrešnoj interpretaciji" termina?


- Koliko shvatam, evropski komesar za proširenje Štefan File je napomenuo da je osnovna motivacija za tu formulaciju da se obeshrabri unutrašnja debata u Srbiji o podeli Kosova. To objašnjenje ima smisla, ali valjalo bi očekivati da se termini kao što su suverenitet i teritorijalni integritet ipak shvataju dovoljno ozbiljno kada se formulišu javni dokumenti, pa je teško verovati da je neko te termine upotrebio u neodgovarajućem značenju.


  • Agresivniji mandat Euleksa

    Nemačka traži promenu mandata Euleksa. Zbog čega?

    - Koliko shvatam, reč je o ideji da se nedostatak u brojčanom sastavu NATO trupa nadomesti davanjem agresivnijeg mandata Euleksu, tako da evropske trupe mogu da obavljaju iste one poslove koje sada obavlja NATO. Znači, eventualna promena njegovog mandata bi mogla dovesti evropske vojnike na Kosovo u okviru iste misije.


Dačić je poručio da je to mešanje u suverenitet Srbije. Da li se on, odnosno Beograd, uopšte bilo šta pita?

- Beograd se pita u pogledu svoje geostrateške orijentacije. Ova formulacija je jasan signal da Srbija sa Kosovom neće biti primljena u EU. Beograd se pita da li hoće u EU bez Kosova. To je pitanje u pogledu koga svakako sledi zauzimanje jasnog stava javnosti. Ustav je po tom pogledu jasan. 
 
Da li i kako Srbija uopšte može da brani svoj teritorijalni integritet?

- Srbija može samo da "tajvanizuje" kosovsko pitanje, kao što je to učinila Kina: dakle da se bori protiv dodatnih priznanja, da ga sama ne priznaje i da ga smatra istorijskim delom svoje teritorije koji je nasilno odvojen. Ona to već čini. Drugi način borbe se trenutno ne vidi.

Generalni sekretar NATO-a je istovremeno najavio povećanje trupa na severu Kosova, je l' to slučajnost?

- Osnovni problem za kosovske vlasti je upravo sever Kosova, na kome Srbija još uvek ima neku mogućnost da utiče na stanje na terenu, podrškom Srbima koji tamo žive. Stoga nije slučajno povećavanje broja NATO trupa u tom regionu. "Integracija severa Kosova", kako to nazivaju prištinske vlasti, jedini je korak koji je preostao Prištini do ostvarenja kompletne faktičke kontrole nad teritorijom Kosova, što se u međunarodnom pravu tretira kao jedan od, ne i dovoljan, atribut suvereniteta.
 
Ima li Srbija bilo kakav odgovor na to, kako se čini, "zveckanje oružjem"?

- Srbija je već preduzela ono što je mogla u smislu svoje teritorijalne zaštite. Radi se, u stvari, o merama da se zaštiti eventualni atak na jug Srbije, jer se sve češće čuju pozivi kosovskih lidera da se "otvori pitanje" juga Srbije, to jest opština na granici sa Kosovom u kojima živi veliki broj etničkih Albanaca. 
 
Da Vas pitaju, šta biste posavetovali srpske zvaničnike?
- Kasno je za savete. Vreme za to je bilo tokom pregovora o statusu Kosova. Danas se Vlada Srbije nalazi u poziciji u kojoj se od nje, fer posmatrano, ne može očekivati da čini čuda.


  • Gasovod zaustavlja ekspanziju Albanaca

    "Otvaranje rusko-srpske 'baze za intervencije' u Nišu je simbolični, ali i potencijalno operativno značajan korak. Drugi korak je izgradnja gasovoda Južni tok, koji će ući u Srbiju upravo u tom regionu. Taj cevovod će neko morati da čuva, jer će cevi biti postavljene iznad zemlje, a ne ukopane. Možemo samo pretpostavljati koje će to trupe biti. Reč je o projektu kojim se može zaustaviti albanski etnopolitički projekt ekspanzije u regionu", ocenjuje Fatić. Preuzeto sa: http://www.vesti-online.com/Vesti/Tema-dana/260961/Kineski-recept-za-odbranu-Kosova